Nederlands

Print pagina

Batterij technologie


De technologie op het gebied van batterijen is volop in ontwikkeling. VDL ETS onderzoekt en test de mogelijkheden van diverse soorten batterijen. Een batterij bestaat uit cellen met een bepaalde chemie en configuratie en de aansturing van deze cellen (batterij management systeem). Hoe kun je optimaal gebruik maken van de batterij, wat is de levensduur en hoe kun je die verlengen, wat kun je nog doen met batterijen waarvan de oplaadcapaciteit niet meer 100% is?

In dat kader wordt er door VDL ETS onderzoek gedaan in de volgende onderwerpen:

Energiemanagement van het voertuig

De verschillende componenten (temperatuur, aandrijving, deursysteem) in een e-voertuig en het gebruik hiervan zijn van invloed op de batterijcapaciteit en dus de actieradius. Hoe zorg je voor een optimaal energiemanagement in het voertuig? VDL ETS onderzoekt dit.

Statische energie opslag: hoe bouw je een batterij opslag unit

Voor het opladen van heavy duty voertuigen is het van belang om gebruik te kunnen maken van een voorraad energie wanneer dat nodig is. Hiervoor onderzoekt VDL ETS de mogelijkheden voor de productie van een batterij opslag unit. Denk hierbij aan de software en de hardware. Deze slimme ‘container’ met energie kun je ergens plaatsen om vanuit daar te laden. Aspecten die hierbij komen kijken zijn onder meer aansluitkosten, belasting van het energie-grid, gebruik in piek- en dal-uren, etc. 

Productie van batterij pakketten

Wanneer we weten hoe we batterijen het meest effectief kunnen maken, kan daadwerkelijk productie van batterijen door VDL plaatsvinden. Hiermee kan VDL op termijn eigen accupakketten op de markt brengen.